18. Yüzyılın İkinci Yarısında Osmanlıda Sarraflar

  • Product Code: 631795-1453
  • 11,22 USD
Osmanlı’da sarraflar, kurdukları finans ağlarıyla, modern bankacılığın gelişimine dek imparatorluğun mali açıdan Avrupa’yla bütünleşmesinde rol oynayan temel aktörlerdi. Bir anlamda sarraflar, paranın patronluğunu yapan, imparatorluğun bankasız bankerleriydi. Özellikle 16. yüzyılın ortalarından itibaren imparatorluğun nakit ihtiyacının giderek artması ve iltizam sisteminin yaygınlaşması, sarrafların hızla yükselmesine yol açtı. 17. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın ortalarına kadar olan dönemde sarraflar için adeta bir “altın çağ” yaşandı.Ancak bu altın çağın bir de öteki yüzü vardı. İmparatorluğun parasal çarkını işletmek gibi bir işlev üstlenen sarraflar zaman zaman yolsuzluk ve ihanet gerekçeleriyle devletin takibine takılarak katle ve müsadereye uğradılar. Kitabın merkezini oluşturan iki aktör; Darbhâne-i Âmire sarrafı Bedros ile Sakızlı sarraf Dimitri’nin yükselişler ve düşüşler barındıran “çarkıfelek hareketliliğindeki” hayatları sarraflık kurumu ve bu kurumun 18. yüzyılda gördüğü işleve dair farklı bir bakış sunuyor.• Bu dönemde sarraflar yalnızca finansör olarak mı işlev görmekteydiler? Devlet ve toplum nezdinde başka rolleri de var mıydı?• Bağlantıda oldukları kişiler kimlerdi? Kurdukları ilişki ağları bağlamında Osmanlı toplumu ya da kendi cemaatleri üzerinde bir güç unsuru oluşturdular mı?• Yönetici elitler arasında yaşanan iktidar savaşı ya da hizipleşmede sarrafların rolleri nelerdi? Bu çatışmalarda taraf mı oldular, yoksa kurban mı gittiler?• Bedros’un katlinde Eflak voyvodası Mavroyani’nin dahli var mıydı?• Esma Sultan’ın himayesi Dimitri’nin hayatını ve ölümünü nasıl etkiledi?Dr. Ertan Ünlü devletle çalışmanın bedelini canlarıyla ödeyen Darbhâne-i Âmire sarrafı Bedros ile Sakızlı sarraf Dimitri örnekleri üzerinden bu meslek erbabının Osmanlı iktisadi, siyasi ve sosyal yapısı üzerindeki etkilerini analiz ediyor. Üstelik bunu sosyal bilimlerde yeni yeni kullanılmaya başlanan sosyal ağ analizi ile yaparak sarraflık mevzuuna bambaşka bir kapı aralıyor.Ürün Adı: 18. Yüzyılın İkinci Yarısında Osmanlıda SarraflarÜrün Kodu: 9786256582064Yazar: Ertan ÜnlüBasım Yılı: 2024Kapak Türü: Karton KapakSayfa Sayısı: 304Kağıt Cinsi: 2. HamurÇevirmen:Ürün Markası: Lisinya

Değişim ve İade işlemleri hakkında önemli bilgiler

Giyimcenter.com'dan satın almış olduğunuz ürünlerin kullanılmamış olması şartıyla değişim veya iade süresi siparişinizi teslim aldığınız andan itibaren 14 gündür.

Değişim veya iade işlemlerinizde anlaşmalı olduğumuz kargo ile gönderdiğiniz sürece kargo ücretleri tarafınıza aittir. Kargo ücreti tarafınızca karşılanacak olan gönderimlerin sadece anlaşmalı kargo şirketimiz Sürat Kargo ile yapılması gerekmektedir.

Kargo şirketlerinden tarafımıza karşı ödemeli gönderilmiş kargolar kabul edilmemektedir.

Ürün iadesi yaptığınız zaman, ürün incelemeden kabul onayı aldıktan sonra, ödeme şeklinize sadık kalınarak paranız iade yapılmaktadır.

Ürün/ürünlerinizi değişim veya iade işlemi ile gönderim yaptıktan sonra, tarafımıza ulaşan gönderiniz kabul onayı alır, ardından inceleme başlatılır. Gönderdiğiniz ürün/ürünler kullanılmamış, herhangi bir hasar almamış ve uygun şekilde paketlenmiş ise değişim işleminiz veya ödeme şeklinize sadık kalınarak paranız iade yapılmaktadır.

Ödemenizi debit/kredi kartıyla gerçekleştirdiyseniz para iadeniz iade ekibimiz tarafından onaylandıktan sonra 3-7 iş günü içerisinde bakiyenize iade edilir.

 

Detaylı bilgi ve sorularınız için;
Müşteri Hizmetleri numaramız 0554 128 05 36'ü arayabilirsiniz.

KUMAŞ TÜRLERİ

Pamuk: Nefes alabilen bir yapıda olması nedeniyle, terletme özelliğini minimum seviyede tutan bir kumaştır. Sıcak koşullarda rahatlıkla tercih sebebi olabilecek bir dokuya sahiptir..  Doğal yapısı gereği, alerjik reaksiyona sebebiyet vermez. Yıkama ve ütüleme işlemlerinde ısı oranına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Keten: Ketenli dokumalar oldukça dayanıklı ve emici yapıdadırlar. Havayı saklı tutmaması sebebi ile  serin tutma özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında özellikle tercih edilen bir kumaş türüdür. Doğal keten ürünler, nemli iken ütülenmelidir.

Viskon: Bakımı kolay olan bir kumaş  türüdür. Ter çekme özelliği bulunmaktadır. Renk atmayan, bir kumaştır. Dökümlü yapısı nedeniyle, şık bir görünüm kazandırır. Makinada yıkanmaya uygun bir yapıya sahiptir.

Akrilik: Günışığına karşı dayanıklıdır. Bakımı kolay olan bir kumaş çeşididir. Yumuşak, rahat ve hafif olması nedeniyle kullanım alanlarında sağladığı kazanımları yüksektir. Akrilik ürünler çamaşır makinasında kolaylıkla yıkanabilir.

Polyamid: Polyamid liflerinin kuruluk ve ıslaklığa direnç oranı oldukça yüksektir. Işığa, bakterilere karşı dayanımı yüksek, uzun ömürlüdür. Esnek olması nedeniyle buruşmaya karşı dayanıklıdır. Nefes alabilen, hafif ağırlıkta bir kumaştır. Makinede kolayca yıkanabilen, çabuk kuruyabilen ve ütüleme işlemi yapılmadan da rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Likra/Elastan: Esneme özelliği nedeniyle, dayanıklı, güçlü yapıdaki dokuma türüne dahil olmaktadır. Hem boyuna hem de enine esneme özelliği vardır. Düşük ısıda yıkanılması önerilen bir kumaştır.

Denim: Hammaddesi koton olan, doğal yenilenmiş bir ipliktir. Likra oranı var ise ıslakken çekilmesi gerekir. Ön yüzeydeki yıpranma oranını önlemek için ürünleri ters çevirerek yıkaması önerilir. Ütüleme işleminde, buhar kullanımı önerilir.

Scuba Dalgıç: Vücudu saran, esnek yapıda bir kumaştır. Esneklik özelliği dayanıklı bir yapıya sahip olmasını sağlamaktadır. Sıkı olması ve vücudu sarması nedeniyle, bir beden ince gösterir.

Şile Bezi: %100 pamuktan üretilmiş olması nedeniyle terletmeyen, alerjik özelliği olmayan bir kumaştır. Özellikle yaz aylarında tercih edilen bir kumaş türüdür.

Yün: Yünlü kumaşlar yapısındaki nem çekme niteliği ile yumuşak ve esnek kumaşlardır. Kumaş içerisinde tutulan hava, yünün sıcak ve soğuğa karşı yalıtım özelliğini artırır. Böylelikle vücuttaki ısıyı dışarı geçirmez.

{x} kişi bu ürünü inceliyor.
1
Loading...